Sprawdź skład kosmetyku

Składniki pochodzenia zwierzęcego i ich roślinne odpowiedniki

składniki pochodzenia zwierzęcego

Składniki pochodzenia zwierzęcego i ich roślinne odpowiedniki

Wersja mobilna

Składniki pochodzenia zwierzęcego

Jednym z ciekawszych, choć dość kontrowersyjnym tematem są składniki pochodzenia zwierzęcego dodawane do kosmetyków. Poniższa lista wskazuje, że nie jest ich wcale tak mało. Zapraszamy do lektury i gwarantujemy, że nie będziecie się przy tym nudzić 🙂

Na początku musimy zaznaczyć, że składniki pochodzenia zwierzęcego są dopuszczalne w kosmetykach tylko wtedy, gdy ich pozyskanie nie wiąże się z ingerencją w zdrowie zwierzęcia i gdy są pozyskiwane z żywych zwierząt.

Chitozan (INCI: Chitosan) jest pochodną chityny, składnika pancerzy stawonogów. Dodawany do kosmetyków wykazuje właściwości nawilżające i przeciwstarzeniowe.

Colostrum (INCI: Colostrum) to wyciąg z mleka krowiego zebrany kilka dni po porodzie.

 Elastyna (INCI: Elastin, Hydrolyzed elastin) to białko występujące naturalnie w tkance łącznej. Ma działanie silnie przeciwzmarszczkowe.

Jedwab (INCI: Silk) jest włóknem otrzymywanym z kokonu jedwabnika morwowego lub dębowego.

Kawior jest ikrą ryb. Dodaje się go do kosmetyków odmładzających. Występuje w formie wyciągu (INCI: Caviar extract) lub oleju (INCI: Caviar oil).

Keratyna (INCI: Keratin, Hydrolyzed Keratin) to białko występujące naturalnie w skórze, włosach i paznokciach. Do celów kosmetycznych pozyskiwana jest m.in. z ptasich piór i wełny owczej.

Kolagen (INCI: Collagen i inne składniki zawierające tę nazwę) jest białkiem tkanki łącznej. W kosmetyce często stosuje się kolagen pochodzenia bydlęcego i kurzego (zdarza się, że pozyskuje się go z embrionów kurzych i bydlęcych!) oraz otrzymywany ze skór ryb.

Kwas hialuronowy i jego pochodne (INCI: Hyaluronic acid, Sodium hyaluronate) pozyskiwany bywa z kogucich grzebieni oraz bydlęcych gałek ocznych. Warto jednak wiedzieć, że obecnie otrzymuje się go z powodzeniem także metodami biotechnologicznymi, w wyniku fermentacji bakteryjnej.

Lanolina (INCI: Lanolin) to wosk otrzymywany podczas czyszczenia wełny owczej.

Miód pszczeli (INCI: Mel, Honey extract) znany jest od wieków i jego właściwości pielęgnacyjne wykorzystuje wielu producentów.

Mleko (INCI: Milk Extract, Milk Protein) dodawane do kosmetyków nadaje skórze miękkość i ma właściwości regenerujące.

Tłuszcz zwierzęcy, często stosowany w postaci soli sodowej tłuszczu zwierzęcego (INCI: Sodium tallowate), stosowany jest jako baza mydeł. Jest to środek powierzchniowo czynny o właściwościach myjących.

Wosk pszczeli (INCI: Beeswax, Cera alba, Cera flava) to wydzielina gruczołów woskowych pszczół.

Do perfum dodawane są także piżmo, czyli substancja otrzymywana z gruczołów piżmowca o niezwykle intensywnym zapachu, oraz ambra, czyli wydzielina z przewodu pokarmowego kaszalota.

Składników pochodzenia zwierzęcego mamy na rynku dużo. Trzeba jednak pamiętać, że wiele z nich jest produkowanych na drodze biotechnologicznej.

Składniki pochodzenia zwierzęcego – roślinne odpowiedniki

Roślinnym odpowiednikiem zwierzęcego kolagenu jest fitokolagen, wielocukier pochodzenia roślinnego, stymulujący syntezę kolagenu. Osoby unikające składników pochodzenia zwierzęcego powinny szukać kosmetyków ze składnikiem o nazwie INCI Hydrolyzed extensin – jest to hydrolizowana ekstensyna, wegański odpowiednik kolagenu, znajdująca się w ścianie komórkowej roślin. Za odpowiednik zwierzęcego kolagenu podaje się także np. wyciąg z drożdży (Yeast extract) ze względu na jego silne działanie przeciwzmarszczkowe.

Fitokeratyna (INCI: Hydrolyzed Corn Protein, Hydrolyzed Wheat Protein, Hydrolyzed Soy Protein) to roślinny odpowiednik keratyny. Jest hydrolizatem białek roślinnych: np. pszenicy, kukurydzy i soi. Podobnie jak keratyna pochodzenia zwierzęcego korzystnie wpływa na skórę, włosy i paznokcie.

Mydła pochodzenia roślinnego z powodzeniem zastępują mydła zawierające substancje myjące pochodzenia zwierzęcego. Ich bazą są oleje i masła roślinne. Dla przykładu podamy najpopularniejsze z nich. Sodium cocoate to sól sodowa oleju kokosowego, Sodium palm kernelate – sól sodowa oleju palmowego. Są obecnie często stosowane przez producentów i nie powinno być problemem znalezienie ich na sklepowej półce.

Jak widzicie, składników pochodzenia zwierzęcego stosowanych w kosmetykach jest dużo (z całą pewnością nie omówiliśmy tutaj wszystkich). Trzeba jednak podkreślić, że wiele firm wytwarza je biotechnologicznie i informacje o faktycznym sposobie otrzymywania składnika powinno się uzyskiwać bezpośrednio od firm kosmetycznych.

Źródła:

  • Łabędzka-Gardy M., Koza M. Naturalny kolagen występujący w organizmie człowieka oraz jego zastosowanie w kosmetyce i medycynie. Family Medicine & Primary Care Review 2011; 13(3): 607-610.
  • Marzec A. Chemia nowoczesnych kosmetyków. Substancje aktywne w preparatach i zabiegach kosmetycznych. Natura, biotechnologie, nanotechnologie. Wyd: Dom Organizatora, Lipiec 2010.
  • Arct J. et al.: Leksykon surowców kosmetycznych. Wydawnictwa WSZKiPZ, Warszawa 2010.

 

Author Info

Joanna Masłowska

No Comments

Comments are closed.